Arbejdsmiljø: Her er de tre største udfordringer lige nu.

Hvilke forhold udløser oftest en reaktion fra Arbejdstilsynet, når de kigger forbi på danske arbejdspladser? Læs mere her og bliv samtidig klogere på, hvordan du undgår at udsætte dig selv og dine kolleger for unødige risici.

Arbejdstilsynet reagerede over 19.000 gange, da de i løbet af 2019 var ude at besøge danske arbejdspladser for at tjekke op på arbejdsmiljøet. Reaktionerne dækker over alt fra påbud med frist og et rådgivningspåbud til forbud, administrative bøder og politianmeldelser i de groveste tilfælde.

Fik du læst seneste nyt om de skriftlige APV’er? Ellers kan du stadig nå det: Læs mere her.

Se listen over de tre største udfordringer

Kigger man på listen over forhold, der oftest udløste en reaktion, er der tre udfordringer, som samlet set for alle brancher ligger helt i top. Det drejer sig om:

  • Fald på over en halv meter (Fald til lavere niveau)
  • Maskiner – manglende sikkerhed ved anvendelse (Maskiner, anlæg og trykbærende udstyr)
  • Støv og dampe, der belaster luftvejene (Luftvejsbelastninger)

Læs mere om de hyppigste arbejdsmiljøproblemer i 2019.

Kom på forkant og undgå dårligt arbejdsmiljø

Du kan som gulvlægger gøre meget for at styrke arbejdsmiljøet for dig selv og kollegerne. Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø inden for Bygge & Anlæg anbefaler blandt andet, at I sørger for orden og ryddelighed på byggepladsen. Når der er ryddet op, og materialer og udstyr ikke ligger og flyder, er der mindre risiko for, at nogen snubler eller falder.

Når det gælder støv og dampe, der belaster luftvejene, er det vigtigt at huske filtre på maskinen eller via støvsuger. Du bør desuden så vidt muligt undgå rensemidler og lime, som afgiver skadelige dampe. Hvis du ikke kan undgå dem, så er det afgørende, at der er god ventilation på arbejdsstedet.

BFA-BA anbefaler også, at du ikke anvender slipmidler, men i stedet afhøvler. Endelig understreger de, at åndedrætsværn skal bruges, hvor det er nødvendigt, men kun som nødløsning.

Slip for støv og lugtgener

Du kan komme pulverstøvet til livs i forbindelse med dine blandeprocesser ved at anvende ARDEX Dustfree. Den er let at montere på såvel blandespand som murerspand, og derefter kan du blande, som du har brug for, uden at risikere støv i lungerne eller på gulvet.

Derudover kan du med fordel vælge de opløsningsmiddelfrie, emissionsfattige (EC1) og miljøvenlige materialer, når du fx skal bruge gulvlim. Så slipper du for lugtgener under arbejdet.

Læs mere om godt arbejdsmiljø på gulvet hos BFA-BA.

X
X